“In een goeie kroeg, staat de tijd stil, loopt de klok voor, de barkeeper weinig en de klant veel.”
Aldus Otto Schlager, de kroegbaas van De Deugniet, gelegen in de Verwerstraat.
In dit gezellige biercafé hangen dan ook twee klokken. De ene staat stil en de andere loopt voor.
Zo’n zes en half jaar runt Otto de zaak onder de naam De Deugniet en zijn publiek is jong en oud, alles door elkaar heen. Het is eigenlijk een afspiegeling van de samenleving.
Otto benadrukt sterk dat hij de klanten als gasten behandelt. De mensen moeten zich prettig voelen en het idee hebben in de huiskamer te zitten. Respect voor zijn klanten maar ook onder de gasten onderling staat hoog in het vaandel bij hem.
Tijdens Carnaval is dat eigenlijk allemaal exact hetzelfde.
De grootste gemene deler is : samen op een Oeteldonkse manier carnaval vieren.
Er zijn enkele vaste klanten van boven de rivieren die elk jaar komen en zij passen prima in het Oeteldonkse wereldje. Oeteldonkse muziek is vanzelfsprekend en ook de “buitenlanders” kennen al de teksten. Nu is dat eigenlijk niet zo vreemd want voor Carnaval , en dat is nu de vrijdag voor Carnaval, is er het zogenaamde “Keelschrapen.”
Met een lekker pilsje in de hand worden dan alle Oeteldonkse liedjes even doorgenomen en de teksten onder de loep genomen. Tijdens Carnaval hangt op een bord boven de bar de tekst van het winnende lied van het Kwekfestijn. “En,” zo zei Otto “ dat is een wens van me dat alle kroegen echte Oeteldonkse muziek draaien.”
Het is volle bak met Carnaval. Dan wordt hij terzijde gestaan door zijn twee zusjes en zijn vriendin. Zo’n negentig mensen zijn er dan binnen. Er kunnen er meer in maar het moet wel gezellig blijven.
100 soorten bier.
Met recht mag men De Deugniet een specialiteitenkroeg in bier noemen. Maar liefst 100 soorten bier op de fles zijn voorradig en acht bieren in het vat.Van die 100 soorten wisselt hij er regelmatig ongeveer zo’n vijftien à twintig.
Altijd is deze gedreven kroegbaas op zoek naar nieuwe soorten die hij test op smaak en diversiteit en niet zozeer selecteert op alcoholpercentage. Dat percentage komt niet altijd een biertje ten goede.Het hoogste percentage wat hij in huis heeft is een trappistenbiertje met een alcoholpercentage van 10.3 %.
Toen ik vroeg hoe hij op de hoogte bleef van dit alles, kwam er een aantal vakbladen voor me te liggen. En Otto’s netwerk is inmiddels zeer uitgebreid. In Amerika b.v. worden hele lekkere trippeltjes gemaakt. Prijzen? De Weihenstephan, die heel goed loopt kost €4,- . Met carnaval kost een gewoon pilsje € 1,80.
Je kunt voor een bierproeverij zo binnenlopen, mits je aanhang niet groter is dan tien man. Zit je daarboven, dan moet je even een afspraak maken of op internet kijken: www.cafededeugniet.nl
En ja, het is net een huiskamer. Ik hing gezellig aan de bar met m’nne eigenste mens naast me en luisterde aandachtig naar zijn verhaal. Dat hij een gepassioneerd vakman is, is zonder meer een feit. Hij hield alles ondertussen in de gaten, bleef heel relaxed en had een persoonlijk woord voor iedereen.
Achter me zaten mensen, naar ik aanneem van de liederentafel, te repeteren en voorin aan een tafeltje een ouder stelletje, die samen gezellig zaten te bakkeleien. Aan de bar aan de andere kant zaten weer veel jongere mensen en het druppelde zo tegen half vijf in de middag goed vol. Door al die informatie die ik van Otto kreeg, ben ik vergeten de hoogte van de barkrukken op te meten. Nou zal dat me wel vergeven worden, denk ik.
Het enigste wat ik nog kan zeggen: dames als u gaat plassen , doe dan niet zo stom als ik om rechtdoor te lopen want dan kom je in de linnenkast uit. Het stond nog wel goed aangegeven!
Sla meteen rechtsaf, dan plas je veilig.
In het boekje gezellige biercafés wat ik van Otto kreeg staat beschreven: u krijgt binnen dat “onder de kathedraal van Antwerpen gevoel.”
Dat kan ik begrijpen, maar één ding is zonder meer een feit: we hebben hier te maken met een rasechte Oeteldonker!