“Het leukste van alles is de dinsdagavond van Carnaval als om 24:00u de zaak gesloten is . Dan gaan we met z’n allen achter de ramen zitten en kijken naar al die Oeteldonkers die weer naar huis toe gaan. Dan zie je wat voor bij komen!”
Na enkele seizoenen de kroegen afgestruind te hebben, gaat D. Orgel nu eens kijken of onze ordenaorissen die de inwendige mens versterken, wat te vertellen hebben.
En zo belandde ze bij Kees Kroket oftewel Piet van de Meerakker die samen met zijn zus Marianne de bekende snackbar Kees Kroket runt.
Welke Oeteldonker kent nu niet Kees Kroket?
Op weg naar de intocht of optocht of ‘s avonds met vermoeide voeten weer naar huis, efkes ’n bodem leggen of nog ’n patatje oorlog naar binnen werken voor het slapen gaan…we zijn er allemaal wel eens geweest.
Een man die zijn ziel en zaligheid in de zaak steekt want echt carnaval heeft hij nog nooit gevierd. Te druk!
Meer “buitenlanders”.
Kees Kroket zit op de hoek Visstraat en Karrenstraat en dat alweer 30 jaar, waarvan Kees er 25 jaar werkt en sinds 7 jaar is de zaak ook van hem.
“Er staan hier wel eens 150 mensen in de zaak te dansen. Dat vind ik geweldig. Er kunnen 250 mensen binnen en bij drukte ga ik wel eens aan de deur staan om het in en uitlopen wat te coördineren. De boel is versierd, we draaien Oeteldonkse muziek, staan met 10 man continu te helpen en ons assortiment is wat aangepast om iedereen zo wat vlugger te kunnen helpen. De piek ligt tussen 16:00u en 22:00u en jong en oud komt binnen.”
Piet vertelde D. Orgel dat hij het heel opmerkelijk vindt, dat er sinds een jaar of 4 toch duidelijk meer mensen van buiten Oeteldonk komen. “Ik zie ze met hordes van het station komen en vooral op de vrijdag en zaterdag.”
Gelukkig zijn er nog nooit vervelende dingen gebeurd. Maar Kees voelt zich ook lekker veilig met toch altijd politie letterlijk om de hoek.
Boergondiez Oeteldonk.
Het evenement Boergondiez Oeteldonk, dat ’s zaterdagsmiddags op de Parade plaatsvindt, is iets waar Piet ook te vinden is. Door wat onverwachte ontwikkelingen kon hij er vorig jaar niet bij zijn en dat vond hij heel vervelend. “Maar dit jaar ben ik weer van de partij. We hebben er wel eens 6000 hapjes uit staan delen. Het is toch promotie van je zaak.”
Zus Marianne en zijn vader zijn dan in de Amadeirotent te vinden terwijl Piet zelf de zaak runt in de Visstraat.
De familie van moederskant, echte Oeteldonkers, zitten allemaal in de muziek. Piet niet. D. Orgel vroeg zich af of hij het niet erg vindt dat hij nog nooit de onthulling van Knillis heeft gezien.
“Nee, ik weet niet beter. Ik loop ’s zaterdagsmorgens van Carnaval via Boergondiez Oeteldonk, mijn rondje door de stad, en ga dan weer terug naar mijn zaak. Want Carnaval is de toptijd van het jaar”
Een man met een groot hart voor zijn werk, een echte Oeteldonker die zijn eigen feestje bouwt tussen al zijn dansende verklede klanten in de zaak op het hoekje Visstraat/ Kruisstraat.