“Hier in de Knillispoort wordt de meeste brandewijn uit Oeteldonk gedronken.” aldus Marian van Vugt en Marianne de Laat, beide bestuursleden van Stichting De Knillispoort.
“Dat komt omdat bij ons de traditionele carnavalsvierder komt met een grote liefde voor hun stad en uiteraard het durp Oeteldonk.”
Liefde voor Oeteldonk en een groot netwerk vrijwilligers.
Ik koos bewust voor de Knillispoort. Zij mogen dan wel geen formele ordenaoris zijn maar de liefde voor Oeteldonk zit heel diep. Vele Oeteldonkers kennen de weg naar de Knillispoort. Ze zijn met carnaval drie dagen open, de vrijdag voor carnaval is het de plaats voor de Traai-Out van de Gieters en zaterdags een plaats waar het Oliebollenfantengeloop op kan rekenen. Voor iedere deelnemer aan het Oliebollenfantengeloop ligt er dan een kleinigheidje klaar.
Dat is overigens een van de sterke kanten van de Knillispoort: gastvrijheid voor iedereen. Zondagmorgen is iedere Oeteldonker welkom voor roggebrood met zult en brandewijn, alvorens met een goed gevulde maag naar de intocht te gaan. De Knillispoort krijgt geen subsidie van de gemeente en moet zichzelf bedruipen. Middels een groot aantal enthousiaste vrijwilligers wordt er die drie dagen met carnaval met liefde hard gewerkt. Twee groots uitgegroeide voor-activiteiten van Carnaval zijn helemaal vergroeid met de Knillispoort. Dat past ook alleen maar daar in die grote gezellige huiskamer. En dan praten we over de Poemiek en de Politieke Klets. Respectievelijk Theo op ten Berg en Rien de la Cousine, waren hier de bedenkers van en hadden hun roots liggen in de Knillispoort.
“Het is leuk te constateren dat er nu ook nieuwe gezichten komen onder die vrijwilligers. Zonder die vrijwilligers, die het hele jaar door actief zijn, gaat het allemaal niet” aldus voorzitter Marian van Vugt. Marianne de Laat vertelt dat de Knilliskeinder, en die zijn allang geen keinder meer anno 2008, met het Kwekfestijn de diverse prijzen hebben gewonnen. Over prijzen gesproken: de Knillispoort won ook de Veurgevelprijs en de Binnenste Buitenprijs met de Veurgevelversierwedstrijd. Ooit was de Knillispoort de plek waar de presentatie van het carnavalsprogramma 1996 werd gehouden en sindsdien is de band met Oeteldonk alleen maar versterkt.
Dieske
Voor de Oeteldonker die de weg naar de Knillispoort niet kan vinden: ga eens bij Dieske kijken op het Herman Moerkerkpleintje aan de Binnendieze. Nou, Dieske is het buurjongetje van de Knillispoort. Precies ja…dáár ligt de Knillispoort, in dat mooie unieke stukje Oeteldonk. En Dieske wordt traditioneel elke zaterdagmiddag met Carnaval aangekleed met kieltje en pet onder de tonen van “De Gruune Èrrum”, het clubke dat in de Knillispoort zijn honk heeft. En onze Hoogheid komt traditioneel elke dinsdagavond, voordat hij Knillis gaat begraven, even in de Knillispoort langs.“Iets waar we heel trots op zijn.”vertelt Marian van Vugt. Op mijn vraag of ze nog wensen had m.b.t Oeteldonk zei ze:”Ga niet te slordig om met vrijwilligheid. De Knillispoort wil heel graag betrokken zijn maar houdt graag afspraken duidelijk.”
D. Orgel komt graag in die grote gezellige huiskamer maar heeft met Carnaval wel altijd een probleem. Ze moet zo goed timen wanneer het beste moment is om naar toilet te gaan. Die rij is altijd zóóó lang en er is maar één toilet !