Dorita de Bekker-Vorst
verhalen en gedichten
2013 - La Cucaracha
~

Als de eerste omviel ging men naar huis.
“Niemand beseft wat een pijn het heeft gedaan toen het Kroontje op de St Janssingel sloot.
Toen de slingers verdwenen huilden de mensen. Hier was een familiecarnaval ontstaan dat zo intens en groots was. Hele families hadden hier hun eigen tafel en stonden hier samen vier dagen op dezelfde plek. Een thuis voor zoveel mensen”.

Dat zijn de woorden van Bobby Mulders die samen met een 10-koppig team het Mexicaans & Tapas Specialiteiten restaurant La Cucaracha runt. Op deze oude plek op de St. Janssingel bestaat er al sinds 1891 een horecazaak. Vanaf 1981 een Mexicaans restaurant dat Bobby in 1997 overnam. Twee jaar lang heeft hij in 2010 en 2011, buiten La Cucaracha om, Carnavals café het Kroontje gerund. “Hard werken maar heel leuk” zegt Bobby. Hij greep de kans omdat Walter Bonte, een voormalige Jeugdprins, stopte met de dansschool in 2009. La Cucaracha bestaat nog en hoe!
Bobby heeft veel vaste gasten waar onder diverse Mexicaanse families. Destijds was dit het enige Mexicaanse restaurant in de stad, nu zijn er twee.

Mexicaanse keuken
Bobby is diverse malen in Mexico geweest. Een land wat hem na aan het hart ligt maar een land wat ook zijn keerzijde heeft, gevaarlijk zelfs maar toch heel mooi. Dit land kent vele grote gebieden die elk hun eigen keuken hebben. Dat fascineert en inspireert Bobby. “Mexico is niet alléén het land van bonen en vlees, verre van dat. Dit uitgestrekte land heeft een kleurrijke en zeker ook een gevarieerde keuken. Een keuken die Europa niet specifiek heeft.”

Oeteldonk
Bobby, die vertelt dat hij nog nooit verder dan 150m van de St. Jan af heeft gewoond, heeft Oeteldonk in het hart zitten. Hij heeft jaar na jaar meegedaan aan Boergondiez Oeteldonk. Wel een 1000 hapjes maakte La Cucaracha voor dit evenement. Allemaal gratis zoals zoveel andere horecazaken die aan dit feest, op de zaterdagmiddag vóór Carnaval, belangeloos meewerken. Bobby hoopt dat dit Boergondiez Oeteldonks festijn niet aan zijn eigen succes ten onder gaat. Het zou leuk zijn als de gasten eens weten wie hen voorziet van de hapjes.
Zelf carnaval vieren heeft Bobby doelbewust ingebouwd. Iedere dag, een paar uurtjes, om daarna rond de klok van 15:30u weer met hart en ziel aan het werk te gaan. Zijn restaurant biedt plaats voor iedereen die een rustpunt zoekt voordat men naar huis gaat of voordat men Oeteldonk in gaat. De kaart is aangepast met daarin natuurlijk de boerenkool! Belangrijk ook om te weten: de zaak is dan een uurtje eerder open (om 16:00u i.p.v. 17:00u).

Drie dagen Carnaval
“Eigenlijk moet het gewoon drie dagen Carnaval zijn. Het moet uniek blijven, traditioneel ook. Nu is het vaak drie weken. Jammer bv. dat een jarenlange traditie van de Peer die afstapt van zijn wagen om bij de Bagatelle de optocht te bekijken is verdwenen. Jammer ook dat de Oeteldonksche Club destijds geen blijk van waardering heeft gegeven aan het Kroontje toen het stopte. Hier is een locatie verloren gegaan waar het traditionele familie carnaval met de vele clubkes terecht konden.”
Bobby vindt de Elfde van de Elfde vieren op de manier zoals hij dit jaar heeft gevierd geweldig! “Ik verwacht ook dat de drukte zal blijven. Waar anders dan in Oeteldonk kun je in november in alle kroegen carnaval vieren. Prachtig!” aldus Bobby Mulders.
Toen D. Orgel naar huis liep, vroeg ze zich af wat Cucaracha eigenlijk betekent. Een heel verhaal op Google. Van kakkerlakken tot een heel oud Mexicaans lied dat door de jaren heen Mexicanen geïnspireerd heeft tot het schrijven van nieuwe strofes. Ik houd het op het laatste want dat heeft voor mij het meeste de link met Oeteldonk!!