Dorita de Bekker-Vorst
verhalen en gedichten
2007 - Pantoffeltje
~

“En dan krijg je een grote bos bloemen met de mededeling bedankt voor een goeie Carnaval. Nou, mooier kan toch niet. Ik geef mijn klanten graag de aandacht die ze verdienen.”

Dat waren de woorden van Peter Forger, de kroegbaas van Taveerne ‘t Pantoffeltje.
Samen met haar stapmaatjes liep D. Orgel in de stromende regen naar de Korte Putstraat, waar ondanks het huilerige winderige weer, de straat een mooie gezellige warme aanblik bood.
De Korte Putstraat  is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot de terrasstraat  2001 van Nederland.
“Dat is wel iets wat een hoogtepunt genoemd mag worden sinds ik hier werkzaam ben”, aldus onze gastheer”.
De samenwerking in deze straat mag dan ook uniek genoemd worden Is er bij de buurman gereserveerd voor een etentje en is de tafel nog niet klaar door flinke drukte, dan verwijst men even naar de buurman voor een aperitiefje. Samenwerking en totaal geen concurrentie. Iedereen zijn eigen ideeën en dat alles maakt het tot prettig werken en ook vertoeven.
En dat geldt zeer zeker ook voor ’t Pantoffeltje. Vanaf 1972 is het Pantoffeltje in deze straat te vinden. De omgeving was destijds heel anders. Veel bedrijfjes vertrokken uit de straat en ervoor terug kwamen talloze horecagelegenheden en etablissementen.
Henk van Ruitenburg is hier begonnen en sinds die tijd is het interieur eigenlijk niet veranderd. Alle ideeën zijn van hem. Dat geldt voor de twee prachtige tegeltableaus uit 1896 achter de bar die stammen uit de eerste winkel van De Gruyter op de Hogesteenweg .Dat geldt tevens voor de vloer, het vele mooie houtwerk en de trap ooit een onderdeel geweest van de preekstoel, allemaal afkomstig uit de gesloopte Leonarduskerk .
Heel verleidelijk hangen er drie mooie bronzen klokken boven de bar. Wat een geluid als die gaan luiden! En deze drie schoonheden komen weer van Lange Willem, een bloemenkoopman uit Amsterdam. Peter Forger nam de zaak over in 1999 en zijn leermeester Harrie de Grauw van de Smidse en zijn vader, medeoprichter van de Oetels, vormden samen de basis van deze Oeteldonkse kroegbaas die zo zijn hart heeft verpand aan de stad ’s –Hertogenbosch en aan Oeteldonk. Daar nam D. Orgel en haar kornuiten nog eens een pilsje op!!

Huisschoenen
Vroeger werden op deze plek huisschoenen gemaakt. Nou een slimme denker weet dus meteen waar het woord pantoffeltje vandaan komt. Na die tijd was er een koetshuis gevestigd. Boven opslag en beneden de paarden met karren waar de voorraad ingeladen werd..Peters voorganger Henk zorgde ervoor, toen hij de zaak begon, dat er 4 deuren kwamen zodat de ruimte kleiner en gezelliger werd. En door de jaren heen werd deze mooie ruimte dan ook verrijkt met pantoffels uit vele streken. Het publiek wat hier komt is tussen de 25 en 50 jaar.’s Middags zit het altijd vol met mensen die een borrel komen pakken. Peter heeft 7 man personeel en een huishoudelijke hulp die een ereplaats krijgt. Dat mag ook wel want al het mooie oude houtwerk ziet er picobello glanzend uit.

Carnaval
‘s-Morgens met carnaval staat in Taveerne ’t Pantoffeltje een worstenbroodje klaar voor de mensen die verkleumd uit de Carnavalsmis of net uit bed komen en met een letterlijk en figuurlijk warm gevoel de Hoogheid in willen gaan halen of de dag op een goede manier willen beginnen.
Dat is het enige vaste item tijdens Carnaval wat ‘t Pantoffeltje kent. Maar de Oeteldonkers weten deze gouden Ordonaoris alle carnavalsdagen goed te vinden. Veel goede Oeteldonkse muziek die met name ‘s avonds wat afgewisseld wordt door de betere feest muziek à la André Rieu. En op 18 november jl vond hier de verkiezing van de nieuwe Hendrien plaats. Iets waar Peter bijzonder vereerd mee was. Tijdens Carnaval zwaait een toiletjuffrouw de scepter voor de hygiënische prettige sanitaire stop. Heel belangrijk en ook zij is onontbeerlijk voor ’t Pantoffeltje. Met Carnaval staat iemand aan de deur en de vaste klanten hebben dan wel voorrang. Een prima pilsje zoals het Pantoffeltje gewend is te tappen, wordt ook met Carnaval getapt en dat voor € 1,90 en niet zoals anders € 2,-!

Jarig
Duidelijk merkbaar is het feit dat de klanten aandacht krijgen bij allerlei festiviteiten. Als ze jarig zijn komt er een mailtje of smsje: proficiat met je verjaardag van taveerne ’t Pantoffeltje.
Peter heeft middels bierviltjes waarvan de achterkant in te vullen is een heel bestand opgebouwd van het mailadres en mobiele nummer van de klanten.
En D. Orgel zou D. Orgel niet zijn, als ze niet even vroeg naar zijn verjaardag en mailadres.
Peter, je staat op mijn kalender en 19 september krijg jij van mij een felicitatie!!